REVOLUČNÍ DTF TISK

Dub 8, 2022 | Novinky a akce

Na konci roku 2021 jsme do naší firmy pořídili nový stroj – tiskárnu EPSON L1800, speciálně navrženou pro DTF tisk. Troufáme si říci, že jsme se tak stali prvními majiteli DTF tiskárny v Chrudimi a blízkém okolí. Otevřeli se nám tak nové možnosti v tom, co nás baví a tím jsou potisky předmětů a zejména pak textilu!

V únoru roku 2022 jsme pak nasadili tento stroj do ostrého provozu a k dnešnímu dni máme za sebou více než 300ks potištěného textilu různého druhu a zpracováno více než 100m spotřebního materiálu – speciální PET folie určené pro termotransfer.

V čem je podle nás DTF TISK unikátní a proč jsme si ho zvolili?

Obrovskou výhodou oproti některým dalším technologiím je poměrně rychlé nastavení a uvedení tiskárny do provozu, snadná technologická příprava podkladů, čímž můžeme klientům nabídnout potisk “na počkání”. Na rozdíl od sítotisku jsme v rámci výroby flexibilnější ve fázi zpracování podkladů.

Za další výhodu považujeme možnost tisku již od 1ks libovolnou grafikou – loga, texty, fotografie a barevným podkladem nosiče – tzn., že můžeme snadno tisknout na bílý i barevný textil, a to díky bílému inkoustu!

Co je DTF tisk? 

DTF je nová a revoluční metoda potisku textilu a dalších materiálů pomocí speciálních barev na vodní bázi – aktuálně testujeme i potisk dřeva a kůže a dalších materiálů ve spolupráci s našimi dalšími klienty. Principem této metody je nanášení barev (CMYKW) na PET film, následně je na výtisk nanášeno transparentní lepidlo a následně pomocí tepelného listu při určité teplotě přeneseno na médium – textil, dřevo, kůže, … Ač si někdo může říci, že se jedná o poměrně složitý proces zpracování, vše probíhá řádově v několika málo minutách.

Zatím zjištěnou nevýhodou je relativně pomalý tisk. Ovšem záleží na velikosti a složitosti daného motivu. Průměrně tiskneme cca 2m folie za hodinu (při šířce tiskového média 30cm). Jen tak pro představu – 2m folie představuje cca 5 fólií formátu A3, tzn. že při velikosti motivu ve formátu A3 jsme schopni vyrobit cca 5 triček za hodinu, v případě menších motivů (např. logo na prso) jsme schopni udělat 50 i více triček za hodinu.

Další za nás považovanou nevýhodou při tisku na tmavý textil ve větší spotřeba bílé barvy, která slouží na podbarvení grafiky (mj. bílou barvu je nutno nanášet i v případě tisku na bílý podklad, neboť jeho funkcí je také fixace barevného tisku pro nanášení lepidla) a tím může být i vyšší cena potisku. Ale…! (cena je pro jednotlivé kusy nebo menší série stále příznivější, než např. u sítotisku, který je vhodnější pro velké série)

První vzorky a jak zacházet s textilem? 

Obrovskou výhodou této technologie je, že textil před potiskem nemusí být nijak upravený (impregnace před tiskem, která je vyžadována u technologie DTG, což je obdobná technologie spočívající v přímém potisku na textil – bez předtisku na PET film).

Dříve, než jsme spustili DTF tisk do ostrého provozu, museli jsme si vše otestovat a vyzkoušet a to i přes to, že při dodržování pokynů od výrobce by mělo být vše “OK”. Nicméně i my se držíme heslem: “Co si nevyzkoušíš a neotestuješ, jako by jsi neuměl a zákazníkovi nenabízej!”

Hned při prvním výtisku jsme byly nadšeni výsledkem – zejména velmi krásných barev na výstupu. Po kompletním zpracování jsme byli rovněž překvapeni – tisk je příjemný na omak, elastický a pevný. (Pozor, samozřejmě vše na začátku nešlo úplně hladce, občas jsme bádali, občas jsme zkoušeli “psí kusy” a otestovali i trpělivost, když se nedařilo, ale to už je zapomenuto, neboť i tak se stále těšíme novým výzvám).

Fáze testování potisků 

První textil byl na světě a nyní fáze testování. Od výrobce je doporučeno prát textil naruby a max. na 30°, aby potisky vydržely co nejdéle tak krásné, jako když vyjdou zrovna z výroby. Dalším doporučením je nesušit textil v sušičkách (ovšem toto doporučení dávají i výrobci značkového textilu a obecně všech potištěných textilů)-

Ano, i my se řídíme tímto pokynem a předáváme tuto informaci našim klientům!

Ale když testy, tak pořádné, ať víme co děláme! V rámci testování jsme vyzkoušeli různé prací programy, různé prací prostředky (gel, prášek,…), různé otáčky ždímání a v neposlední řadě i různé programy v sušičce (po každém pracím cyklu jsme automaticky dávali do sušičky). Drží! Zatím? Cca po 50 cyklech nepřetržitého praní a sušení pozorujeme blednutí barev, ale potisk nikde nepraská, neodlupuje se apod., což z naší zkušenosti občas nevydrží ani značkový textil. Co z toho vyplývá?

DTF TISK PROŠEL NAŠIM TESTOVÁNÍM!

Těšíme se, že budeme tisknout textil a další předměty i pro Vás!

Máte zájem o naše služby?

Kontaktujte nás!